Thursday, August 7, 2014

Лятна Културна Фиеста в Югозападна България

Лятната Културна Фиеста в Югозападна България беше едноседмична културна визита в Комплекс ТРАЯНОВИ ДВОРИ на групата за български фолклор „Зорница“ от Будапеща, Унгария. Фиестата се състоя от 30 юли до 06 август 2014г. като в програмата бяха включени семинари за български танци, участие на Фестивала на Нордното Творчество „Пирин пее“, посещение на исторически и културни забележителности в региона, както опознаване на природните красоти на Национален Парк Пирин и плажуване в минералните води на Симитли...

Идеята за посещението е на Анелия Траянова, която срещна групата по време на нейното обучение в Будапеща през лятото на 2013г. Като стажант в Регионалния Център за Опазване на Нематериалното Културно Наследство в Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО, целта на организаторката бе да запознае нашите сънародници с красотата и фолклора на пиринска етнографска област и нейните исторически забележителности.Повечето от танцьорките и певици на „Зорница“ са българки установили се в Унгария, като сред тях има потомци на български преселници от 1914г. и унгарки с афинитет към българския фолклор. Фолклорната група е единствената българска група в Унгария, която не само танцува български танци, но и изпълнява песни и обичаи от страната.

Дамите бяха посрещнати по стар български обичай с пита и мед, а малките танцьорки и певици от ФТА „Веселие“ ги поздравиха с песни от Пирина. Те успяха да се запознаят повече с пиринска етнографка област по време на танцовите семинари проведени в партньорство с хореографа на „Веселие“, Любомир Марянски, който ги потопи в стила и характера на региона. По време на семинарите, гостите успяха да се докоснат и до извора, срещайки се с автентични изпълнители от общината.

Групата бе и специален участник на XIV издание на Фестивала на Народното Творчество „Пирин пее“. Те представиха танци и обичаи от различни области на България и впечатлиха публиката със своето изпълнение на традиционни песни в съчетание от унгарски и български език. На фестивала те не само взеха участие, но и събираха впечатления записвайки автентичен материал - част от предизвикателство подготвено от организаторката. По този повод, те бяха посрещнати като специални гости на общината и от Кмета на община Симитли, Апостол Апостолов, който приветства инициативата и отправи покана за сътрудничество и съвместни проекти с българските общности в чужбина.

Сънародничките ни подхраниха огъня на националния дух посещавайки културни и исторически обекти в Югозападна България. Изключителен интерес за тях беше Архитектурния Резерват Ковачевица, където имаха случайна и много вдъхновяваща среща с българския писател и местен жител - Георги Данаилов. Припомниха си още стихове на Никола Вапцаров в неговата къща в Банско, тестваха мелнишко вино в Кордопуловата къща в Мелник, запознаха се с живота на Баба Ванга и потопиха крака в минералните извори в Рупите. Интерес за тях бяха и чудотворните икони в Роженския и Рилския манастири, а преминаването през пещерата на св. Иван Рилски определиха като „прераждане“.

По време на културната фиеста, гостите се насладиха на вкусни български гозби и вина от ресторанта на ТРАЯНОВИ ДВОРИ, отпочиваха от интензивната програма на басейна и практикуваха научените хора на откритата лятна тераса на комплекса през прохладните вечери. Гостите бяха изпратени с много подаръци и спомени от културната фиеста на лято 2014.

Галерия
Отзив на Тюнде Троян за преживяното

No comments:

Post a Comment